Magyarország legnagyobb mézeskalácsa

2007. november 30.

Sokaknak ismerős lehet az a plakát, amelyen egy félbeharapott, szív alakú mézeskalács látható, mellette a felirattal: 'szeretet.éhség'. Ez a plakát hirdeti a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adventi kampányainak szándékát. Azt, hogy legalább a szeretet ünnepére készülve figyeljünk fel a nélkülözőkre.


A tizenkettedik alkalommal meghirdetett, advent első vasárnapjától december utolsó napjáig tartó akció elindítása jó alkalmat adott arra is, hogy Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója elmondhassa a sajtó nyilvánossága előtt: az adventi felhívás, a karácsonyi országos ételosztás csak töredéke annak a munkának, amelyet egész évben végzett a szervezet.

Ebben az évben 200 ezer alkalommal segítettek hátrányos helyzetű családokon és gyerekeken, köszönhetően annak a 36,5 millió forintnak, amely az országos gyűjtésből jött össze, a 48 ezer támogatónak - köztük egyre több vállalkozóval és magáncéggel -, valamint az évek óta rendszeresen adományozó legfőbb támogatóiknak. Nemrégiben e támogatók sorába lépett az a dán segélyszervezet is, amely négy éven keresztül 731 ezer euróval segít abban, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő, otthoni bántalmazás elől menekült anyák és gyermekeik vissza tudjanak térni a normális életbe, és a pénzből vásárolható vagy felépíthető kis lakásokba költözzenek.

Mint az igazgató elmondta, országosan 16 intézményben dolgoznak nap mint nap a szervezet munkatársai, akik 34 különálló szolgáltatással segítenek egyszülős családokon, szegény gyermekeken, szenvedélybetegeken vagy hajléktalanokon.

A székelyföldi árvízi segélyprogram idén lezárult – mondta el Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete. A 2005-ös árvizet követő segítségnyújtás nem pusztán gyorssegélyt, hanem több faluban elvégzett újjáépítési programot jelentett. A 132 millió forintos segélyprogramból a bikafalvi református templom és a kiskadácsi unitárius közösségi ház került felújításra, új iskola-óvoda-orvosi rendelő komplexumot építettek fel Hodgyán, több helyen pedig játszóteret is kialakítottak a falubeli gyerekek örömére. 1400 családot kapott gyorssegélyt, 265 családnak pedig 125 és 250 ezer forint közötti ingóságpótlási és újjáépítési támogatást tudtak adni, azzal a megkötéssel, hogy az összeget a saját régiójukban kell felhasználniuk. A siménfalvi, vesszőfonásból élő cigány családokat az árvizet követő tél beállta előtt nem csak új házakba tudta költöztetni a Segélyszervezet, hanem vesszőáztató kádakkal és nagy mennyiségű vesszővel segítette őket az újrakezdéshez.

„Több legyet foghatsz egy csepp mézzel, mint egy akó epével” – idézte a régi mondást Lévai Anikó arra utalva, hogy munkájuk során olyan jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a román közigazgatási szervekkel, hogy azok minden hivatalos ügyben végtelenül segítőkészek voltak. „A szolidaritás összeláncolja az embereket, s a jóakarat mindig ébren van a világban” – zárta mondanivalóját Lévai Anikó, nem csak az elmúlt egy év, de önkéntesként végzett eddigi munkájának összes tapasztalatáról.

Kovács KOKÓ István három éve fogadta el az Ökumenikus Segélyszervezet felkérését a jószolgálati nagyköveti munkára. Saját bevallása szerint ezen három év alatt ő maga is sokat erősödött felelősségvállalásból, szolidaritásból és tettrekészségből. „Afganisztánban olyan állapotok uralkodnak, amit itt, Európában el sem tudnak képzelni az emberek, az oktatásra pedig nagy szükség van a törzsi körülmények között élő emberek kiemelésére” – mondta el jószolgálati útjának tapasztalatairól.

Beszámolt arról, hogy a Segélyszervezet afganisztáni programjának eredményeként két, Petőfi Sándor nevét viselő iskola épült az afgán gyerekeknek, akiket utóbb magyarországi „Petőfis” iskolások láttak vendégül, s az utazás életre szóló élményt jelentett az afganisztáni nebulóknak. A jövő építésének részeként mezőgazdasági képzést szerveztek meg a helyi lakosságnak, európai uniós pénzből környezetgazdálkodási és hulladékkezelési programot indítottak be, és felépítettek egy téglagyárat is avégett, hogy könnyebbé és ésszerűbbé tegyék a háború utáni újjáépítést a helyiek számára.

Miután Gerevich János, a beregszászi központ vezetője beszámolt a Segélyszervezet Kárpátalján végzett munkájáról, Lehel László igazgató még azt is elmondta, hogy a Srí Lankai-i segélyprogram részeként 249 otthont épített vagy újított fel a szervezet, valamint halászati felszereléseket és gyógyszersegélyt juttattak a bajbajutottaknak.

A sajtótájékoztató vendégei voltak a Segélyszervezet miskolci és szolnoki átmeneti otthonaiban élő gyermekek is. Lévai Anikó és Kovács KOKÓ István az ő segítségükkel állították össze azt az óriási mézeskalács szívet, amelyhez fogható még nem készült Magyarországon, s amely a BakeMark Magyarország Kft. segítségével készült el.

Az elmúlt év eredményének tekinthető a szervezet megújult honlapja is (www.segelyszervezet.hu), ahol az eddigi on-line adományozási lehetőség mellett egy új internetes adakozási forma is elérhető. A „Válasz egy ajándékot, változtass meg egy életet!” mottó alatt konkrét adományozásokat lehet felajánlani a Segélyszervezet szeretet.ehseg.hu weboldalán.


orbanviktor.hu


A rendezvényről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010