Mozgó rendelő és lovasterápia

2009. szeptember 26.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programjának részeként, idén is mozgó fogászati rendelő járta az országot. A szűrőbusz utóbb Fóton, a Lovasterápiás Központban várta a gyerekeket. Ottlétének a Magyar Lovasterápia Szövetség Díjlovasversenye és Fogyatékosok Lovasversenye adta az apropóját.


Carneval már a melegítőpálya szélén várakozik, hogy megmérettessék, míg Alabárdos lovasával újra és újra átveszi a számtalanszor begyakorlott mozdulatsorokat, és talán hasonlóan délceg riválisát, Diamondot fürkészi a szeme sarkából. Helyszín, a fóti Lovasterápiás Központ, ahol ötödik alkalommal rendezte meg Díjlovasversenyét a Magyar Lovasterápia Szövetség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével.

Miközben a versenynégyszög por-puha homokján méltóságteljesen és szinte hangtalanul vonulnak fel a bírák előtt a díjlovaglók, a távolban kisiskolások várakoznak egy szokatlan felépítésű busz előtt. "Negyedik á, sorakozó! Megyünk fogorvoshoz!" – kiáltja el magát nem messze tőlük egy kisfiú, széles mosollyal az arcán. A gyerekek a felszólításra elkezdik a párjukat keresni, és nevetgélve indulnak a vizsgálatra. "Miért félnék?" – csodálkozik a tízéves Fanni, azon a kérdésen nem tart-e a szűréstől, de ha mégis így lenne, gondolatait a kézműves játékok amúgy is elterelnék.
 


A városról városra járó mozgó rendelőt, ahová társaival tart, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapta 1995-ben az OTP Rt.-től, avval a szándékkal, hogy díjmentes fogászati szűrést és kezelést nyújtson azoknak a gyermekeknek és fiataloknak, akik lakóhelyük egészségügyi infrastruktúrájának hiányosságai, higiéniás szokásaik vagy más tényezők miatt nem részesülnek ilyen ellátásban. Ahogy Márton Anna, a fóti Fáy András Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondja, ők egyebek között azért örülnek, hogy eljöhettek a lovasverseny ideje alatt a Lovasterápiás Központ helyszínén tartózkodó fogászatra, mert iskolájuktól nagyon messze esik az orvosi rendelő.

A háromnapos sportesemény főszereplői nemcsak a díjlovasok. Az egyidejűleg megtartott Fogyatékosok Lovasversenyén hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott, valamint látássérült gyermekek is összemérték tudásukat. A rendezvény célja ebből a szempontból az is volt, hogy a lovasterápiát, mint kiegészítő terápiás eljárást népszerűsítse, és bemutassa a benne rejlő fejlesztési lehetőségeket. Idén egy „meglepetésszám” részeként egészséges és fogyatékos lovasok együtt indultak, amellyel a közös versenyzés fontosságát kívánták hangsúlyozni.

A megmérettetéseken száztíz sérült gyermek indult, a Díjlovasversenyre pedig közel kilencven lóval neveztek a versenyzők. A látássérült gyermekek versenyén belül került átadásra az a 300.000 Forint összegű pénzdíj, amelyet a németországi Schön Klinika ajánlott fel a Vakok Intézete számára. A Díjlovasverseny összdíjazása egyébként több mint 1.700.000 Forint volt, a Nemzeti Versenyé 710.000 Forint, a Fogyatékosok Lovasverseny összdíjazása pedig 2.650.000 Forint. Utóbbi díjazás tudatosan magasabb volt, mint a Díjlovasversenyé: a Gyermekmentő Szolgálat így kívánta támogatni a versenyen sikeresen szereplő csapatokat, s az őket felkészítő iskolákat és intézeteket.

A díjakat Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint Lévai Anikó, a segélyszervezet alapító tagja adta át, aki egyben a nemzetközi lovasverseny egyik számának is a házigazdája volt. Hagyománnyá vált már, hogy a versenyszámok levezetésében rendre ismert közszereplők vállalnak védnökséget, mint például a mostani rendezvényen Wichmann Tamás, hajdani kenus bajnokunk.

Az esemény főtámogatója, az OTP Bank, nemcsak a verseny megrendezését segíti évek óta, hanem az általa támogatott egyéb lovasversenyek kapcsán a közelmúltban két jótékonysági árverést is rendezett, melyeken a Lázár testvérek személyes tárgyai és Overdose két patkója is új gazdára talált. Az árverések célja egyrészt az volt, hogy a befolyt összeg a Magyar Lovasterápia Szövetség tevékenységét segítse, másrészt, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a terápiás lovaglás gyógypedagógiai fontosságára.


* * *

Lévai Anikó köszöntő szavai

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi, magyarok, sokféle dologról gondoljuk, hogy azt tényleg nekünk teremtette a Jóisten. Így vagyunk öttusa, vízilabdázó, kajakos vagy éppen lovas népség, borissza, halfőző, Nobel-díjas tudós, találékony nemzet. A legtöbbször azonban feledni látszik, hogy ezek a szép szólamok is csak akkor igazak, ha vannak, akik igazzá teszik: mindenre elszánt, kitartó urak és hölgyek, akik életét tényleg kitölti a sport, a ló, vagy a bor. Úgy építik fel mindennapjaikat, hogy egyszer majd be tudják lőni azt a bizonyos gólt, be tudják húzni a hajót, hajszálra vegyék az akadályt. Ezek nélkül a lenyűgöző teljesítmények nélkül minden magyaros virtusunkat eltehetjük a nevezetes „régi dicsőség” emléktárba, hogy legott el is vesszen az "éji homályban".

Kedves Barátaim! A magyar díjlovasok mindig ámulatba ejtenek minket. Pedig lélegzetelállító gyakorlataikban, csodás sikereikben nincs titkos csodaszer, sem genetikus elrendeltség. Csak munka van: precíz, fegyelmezett és kitartó munka. És persze jó nagy adag egy sajátos üzemanyagból: a tehetség és jóféle konokság keverékéből. Így van ez jól: a lovat hajtó legyen hajthatatlan!

Nagy tisztelettel köszöntöm valamennyi díjlovast, edzőiket, sportvezetőiket, segítőiket! És nem utolsósorban szépséges lovaikat! Azokat a fantasztikus állatokat, amelyek nem csak ma, a díjlovas versenyen, hanem holnap is hű társaik lesznek, megsokszorozzák erejüket, megacélozzák kitartásukat, szorosabbá fonják összetartozásukat. És megtanítanak minden lovas embert a sport, a kölcsönös tisztelet kultúrájára. Kitartásra, tettrekészségre, gyors elhatározásra, önálló megítélésre, abszolút tisztességre: a fair play, a nemes küzdelem szabályainak mindenkori betartására buzdítanak. Aki ismeri, aki egyszer valódi részesévé válik ennek a kultúrának, az tudja, hogy egy igazi lovasnak nem csupán edzésterve, hanem küldetése van: mindenkor és mindenhol az elkötelezettség és a szenvedély vezeti.

Kedves Egybegyűltek! Évek óta tapasztalom, hogy az egyre népesebb és mindig hálás magyar szurkolótábor előtt mindannyian a legjobbat akarják kihozni magukból! Kívánom, ezúttal is bizonyítsák be a világnak, hogy - János vitézzel szólva - a magyar tényleg "lóra termett". S főképpen sikerre, a dobogó csúcsaira!

"A lótenyésztés által nyerni és én szépen nyerni kívánok" – írta egykor Széchenyi. Jelképes szurkolói zászlónkra ennél nem is írhatnánk egyértelműbbet! Köszönöm, hogy meghallgattak!


orbanviktor.hu


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010