Önkéntes orvosok Erdélyben

2009. május 21.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos tagjaiból álló 50 fős csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.


Május 9-től 17-ig ismét Erdélyben gyógyítottak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai, akik gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel illetve szakmai továbbképzéssel is segítik a rászoruló intézeteket. Útjuk egy részén csatlakozott hozzájuk Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke, és Lévai Anikó, a szervezet egyik alapítója és önkéntes munkatársa is.

A Szolgálat önkéntesei tavaly közel tízezer vizsgálatot végeztek. Idén huszonkét orvos vesz részt az utazáson, akik Csíkszentdomokosba, Csíkszentmártonba, Csíkdánfalvára, Csíkkozmásra, Gyimesközéplokba, Csíkszeredába, Háromkútra, Hídegségbe, Kóstelekre  és Székelyudvarhelyre látogattak el. Az orvos csoportban ezúttal gyermekgyógyászok, gyermekneurológusok, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemész, gyermek ortopéd szakorvos és audiológus vettek részt.
 


Az orvoscsoport látogatása mellett került sor a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, amelyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. A győztes csapatokat a Szolgálat idén is vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett Városligeti Gyermeknapon május 30-31. között. A korábbi évekhez hasonlóan a leginkább rászoruló gyermekeket és családjukat adományokkal segíti a szervezet.

A Gyermekmentő Szolgálat májusi körútját – ingyenesen biztosított autóbuszokkal és sofőrökkel - idén is az OTP Bank támogatta, mint az Alapítvány egészségügyi programjának – több mint egy évtizede - kiemelt támogatója. A Bank romániai leánybankja, az OTP Bank Románia is követi azt a hagyományt, amit a magyarországi anyavállalat korábban elindított a gyermekek megsegítésére, s ennek keretén belül 2006-ban együttműködést alakított ki a Szolgálat Romániai Egyesületével. Ennek köszönhetően már a román leánybankokban is megtalálhatóak azok az adománygyűjtő perselyek, amelyekben a bank ügyfelei helyezhetik el hozzájárulásukat a Gyermekmentő Szolgálat munkáját segítendő. Ennek a támogatásnak már megvan a kézzel fogható eredménye: a leánybank a Szolgálaton keresztül 2008-ban támogatta a Bákó megyében található gyimesbükki iskola felújítását és a Csíkszentmártoni Rehabilitációs Központ felszerelésének bővítését.


orbanviktor.hu


Az önkéntes orvosok erdélyi körútjáról hosszabb riport olvasható az origo.hu honlapján
.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010