Önkéntesség 2 az 1-ben

2010. június 10.

Ötven magyarországi nagyvállalat vezetője kapott meghívást arra a workshopra, amelynek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet volt a házigazdája, s amelyen az önkéntességet, mint a vállalati felelősségvállalás és csapatépítése egyik hatékony eszközét mutatta be.


Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nyitóbeszédében elmondta, hogy az új kormány az eddigieknél nagyobb szerepet szán az önkéntességnek. Nem csak azért, mert 2011 az önkéntesség éve lesz, hanem mert az állami, a gazdasági és a civil szektor közötti együttműködésnek fontos alapja az önkéntes munka. A kormány díjazni kívánja az öngondoskodás képességét, és az államtitkár arra bíztatta a nagyvállalatok képviselőit, hogy cégeikben is szánjanak egyre nagyobb szerepet az önkéntes felelősségvállalásnak és munkának.  

Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete húsz éves önkéntes munkájában szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Mint mondta, húsz év után sem lehet megszokni azokat az emberi tragédiákat, amellyel minden egyes alkalommal találkozik – mint az elmúlt hetekben, az árvíz sújtotta helyszíneken. Szembesülni annak a könnyező édesanyának a gondjával, aki nagy nehézségek árán tudja orvosi egyetemre járatni a lányát, és az árvíz sokezer forintos, értékes tankönyveket tett tönkre, vagy találkozni azzal a családfővel, akinek azt a furgonját tette tönkre az áradat, amelyen még banki kölcsön van, s amellyel a családját próbálta eltartani.

„Ezek az emberek már nem az árvíz miatt keseregtek, hanem a reménytelenség, a jövőtől való félelem volt a szemükben” – mondta Lévai Anikó, hozzáfűzve, hogy az árvíz levonulása után hatalmas munka vár a segélyszervezetekre. Az önkéntes munka végzése nem önös érdek, nem pillanatnyi cselekvés, hanem hosszú távú elköteleződést jelentő folyamatos tevékenység, ahol munkavégzés közben megszűnnek a társadalmi státuszok, megszűnik ki kinek a felesége és csak a rászorulókért végzett csapatmunka marad.

Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója előadásában a szervezet tevékenységét és felépítését mutatta bel. Mint mondta, immáron húsz év távlatában hiszi és vallja, hogy a szervezet munkájának legfőbb pillére a közösségépítés. Az Ökumenikus Segélyszervezet nem állami pénzből segít az embereknek, hanem a cégek és a civil emberek hozzájárulásából. Az ökumenikus összefogásnak mély erkölcsi és morális alapjai vannak, amelyek több évszázados múltja és kultúrája van.

Az ésszerű, gyors segítségnyújtáson, valamint a későbbi újjáépítés megszervezésén túl a segélyszervezet egyfajta semleges „békéltető” szerepet is betölt más kultúrájú országokban, ahol a katasztrófától sújtott, mindenfajta infrastruktúra nélkül maradt helyiek között kell rendet teremteni, s úrrá lenni a káoszon. Kevesebben tudják, hogy a szervezet humanitárius munkája nem pusztán a katasztrófa sújtotta helyekre terjed ki, hanem itthon komoly - bár „kevésbé látványos” - szociális hálózattal rendelkezik. Eddig túlnyomórészt a keleti országrészben alakították ki a családok és a gyermekek védelme érdekében szociális intézményeiket, s most a nyugati régióban terjeszkednek tovább.

A szervezet emellett igen fontosnak tartja azt a munkáját is, amely a gyermekek szemléletformálását igyekszik elmélyíteni az önkéntes munka fontosságáról. Az iskoláról iskolára járó, a nagyvilágban tapasztalható problémákat bemutató interaktív road-show kiállítás során a szervezet munkatársait is meglepte, hogy a diákok mennyire fogékonyak voltak a látottakra. Lehel László bemutatta annak a Kastélyosdombón található kastélynak a fotóit is, ahol a szervezet szociális munkájának egy újabb bázisa épül, s amely épület elkészülte után a Szeretet Kastélya nevet fogja viselni.

A Segélyszervezet rendezvényén három cég vezetői beszéltek az önkéntesség különböző aspektusairól vállalataik életében. Az E.on, a GE és a GSK érintett vezetői igen hatékonyan használják cégeikben CSR eszközként az önkéntességet és annak csapatépítő erejét.


(orbanviktor.hu)


A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010