Romazsaruk

2010. november 26.

Ez az új dokumentumfilm eltér a megszokott dokumentarista stílustól. Három szálon futó történet három cigány emberről: az egyik rendőr volt, a másik most is szolgál, a harmadik pedig rendőr szeretne lenni. Pozitív kisugárzású szereplők, jövőbe vetett hit, családi összetartás, nem kevés humor. Szerethető film, szerethető emberekkel. Ez a Romazsaruk.


Zsíros kenyér, pogácsa és forralt bor egy romkocsmában. Ez várta azokat a meghívottakat, akiket stílszerű helyre, a VIII. kerületi Corvintetőre hívtak meg az HBO magyarországi munkatársai saját gyártású új dokumentumfilmjük, a Romazsaruk bemutatójára. Ha nem más, azért is találó volt a film premier előtti vetítésének helyszíne, mert egyik főszereplője, Sándor, járőrös munkája során gyakran jár a Corvintető aljában lévő gyorsbüfébe ebédelni.

Sem őt, sem és a film másik két szereplőjét nem egykönnyen találták meg a film alkotói. Amikor tervükkel - miszerint cigány származású rendőrökről szeretnének filmet forgatni - megkeresték az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) a rendőri szervnek tetszett a ötlet, s igyekeztek segíteni a szereplők megtalálásában. Mivel kevés a cigány származású rendőr Magyarországon, és nem mindegyikőjük vállalja fel, nem volt egyszerű ez a segítségnyújtás.

Míg a Rendészeti Főiskolára felvételiző Beára egy újságcikk alapján találtak rá a film készítői, Mihályra és Sándorra azért esett a választásuk, mert áradt belőlük a pozitív kisugárzás, vidámak és alapvetően elégedettek voltak a sorsukkal. „Hétköznapi hősöket akartunk bemutatni, akik nem hajtottak végre nagy cselekedetet, mégis tiszteletet váltanak ki azokból, akik megismerik őket. Így lett a film három szereplője Sándor, aki a jelent képviseli, hiszen ő az egyedüli aktív rendőr közülük, Mihály, a nyugdíjas rendőr és Bea, a pályaválasztó.” A rendezőpáros számára az volt a legfontosabb a forgatás során, hogy olyan viszonyba kerüljenek a szereplők a stábbal és a kamerával, hogy ne zavarják őket, csak megfigyelők legyenek, és ne befolyásolják az eseményeket. A film láttán elmondható: a szándékuk bevált.

A rendezőket, Oláh Katát és Csukás Sándort régóta foglalkoztatta a romák sorsa, gyakran kilátástalan élete, de nem egy szokványos filmet akartak készíteni róluk. „Mi szerettük volna elkészíteni a saját válaszunkat a kérdésre. Erre a rendőrség tűnt a megfelelő és talán kissé szimbolikus térnek. Itt sok minden felerősödik, egy roma származású ember feltűnése ebben a környezetben különös hangsúlyt kaphat. Filmünk azt a dokumentumfilmes hagyományt kívánja folytatni, ahol kevés a beszélő fej, a szereplők élő, létező, hiteles szituációkba helyezve mozognak. Hőseink semmit sem tettek a kamera kedvéért, csak olyan helyzeteket forgattunk le, amelyet ők maguk sem kerültek volna el, legfeljebb jelen volt egy forgató stáb is” – vallják az alkotók.

Oláh Kata és Csukás Sándor együttműködése nem új keletű. A tapasztalt producer és a Balázs Béla-díjas operatőr az életben egy házaspárt alkotó duó, akik az elmúlt tizenkét évben együtt és külön-külön is közreműködtek számos televíziós és egyéb projektben. Oláh Kata húsz évvel ezelőtt szerkesztőként kezdte televíziós pályáját, majd rendezőként és producerként is dolgozott mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi szférában. Csukás Sándor vezető operatőrként elsősorban játékfilmek, és tévéfilmek képi világáért felel, és az elmúlt két évtizedben több játékfilmnek, tévéfilmnek, dokumentumfilmnek és kisjátékfilmnek volt sikeres operatőre (például Made in Hungaria és a hamarosan mozikba kerülő Zimmer Feri 2.). Oláh Kata és Csukás Sándor két közös munkája, A 639. Baba és a Születésnap sikeresen szerepelt nemzetközi fesztiválokon is. Otthonod a kávéház címmel a kávéházak történetéről, a City Lives-ban Budapestről készítettek ismeretterjesztő dokumentumfilmet, mostanában pedig a budapesti mozik történetét bemutató filmsorozatot forgatnak.

A Romazsaruk bemutatóján a vendégek soraiban olyan közéleti személyiségek jelentek meg, mint Kalamár Tamás producer, Máté Krisztina és Bárdos András televíziós műsorvezetők, valamint Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó. A konferanszié szerepét Lévai Balázs, az ismert kulturális műsorvezető töltötte be az este folyamán. A teltházas vetítés után a színpadra szólított rendezőket, a film társproducerét, Balázsy Pannit, Barcza Gergelyt, a film zeneszerzőjét, és a film két főszereplőjét, Mihályt és Sándort kérdezték a forgatás élményeiről. A werkfotókból rendezett kiállításon még többet lehetett megtudni a forgatás körülményeiről és a helyszínekről, a színpadon pedig a Besh o droM játszott.

A Romazsaruk című dokumentumfilm december 2-án debütál az HBO-n.


(hbo.hu – orbanviktor.hu)


A filmbemutatóról készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban. (Fotók: Hrotkó Bálint)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010