Segélyszervezetként a szociális szférában

2010. szeptember 18.

„Híd a jövőbe - Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén” címmel tartotta XII. konferenciáját a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesülete (SZIME) Pécsett, amelyen több hazai és külföldi előadó mellet Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként tartott előadást.


A SZIME 1999-ben azzal a céllal jött létre, hogy a szociális ágazatban a képzésektől kezdve a tanácskozások megszervezéséig minél több területen, minél több partnert vonjanak be a magyarországi szociális helyzet jobbá tételéért, nem csak hazai, hanem külhoni együttműködés keretében.

Az idei, háromnapos konferencián a magyar szakemberek olyan témákat jártak körül előadásaikban, mint a szociális ellátórendszer, a szociálpolitika keresztény szemmel, az egészségügyi és a szociális ellátás közötti határterületek, a HGCS bevezetésének pozitívumai az idősellátás finanszírozásában, az egyház szerepvállalásának jelentősége a szociális ellátórendszerben, az ellátórendszer a közgazdász szemével, vagy „kiútkeresés a jogszabályok bábeli zűrzavarából”.

A külföldi meghívottak közül Suzana Pounovic, a szerb Szociális és Foglalkoztatásügyi Minisztérium helyettes államtitkára a „Szerbiai Szociális Intézményrendszer Struktúrája és Fenntarthatósága” címmel tartott előadást. Dr. Nenad Ivanisevic képviselő, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója az EU-támogatásával létrejött, példaértékű határmenti együttműködésről beszélt, míg Erika Lőrinczi és Ingalil Lindberg Svédországból arról mesélt, hogy milyen tanulságai vannak a svéd modellnek, s mit jelent emberileg és szakmailag a szociális területen dolgozni a skandináv országban.

A konferencia első napján Lévai Anikó, az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) jószolgálati nagyköveteként tartott előadást az öt alapítóegyházat (evangélikus, református, unitárius, metodista és ortodox) alapítóként maga mögött tudó segélyszervezetről. Elmondta: a MÖSZ alapszabálya szerint a feladatuk az, hogy a keresztyén etikán alapuló értékrendnek megfelelően hathatós segítséget nyújtsanak a szükséghelyzetbe került embertársaiknak, kivizsgálják a szükséghelyzetet eredményező okokat, és segítséget nyújtsanak azok mielőbbi felszámolása érdekében.

A segélyszervezet évek óta növekvő, több tízezres támogatói kört tud maga mögött, s kétszáz munkatársuk (több ezer önkéntesre támaszkodva) közel 2 milliárdos költségvetésből gazdálkodik évente. Több nemzetközi segélyszervezet tagjaként a MÖSZ komoly nemzetközi normáknak és szabályzásoknak is meg kell feleljen, s nem csak idehaza, hanem külföldön is rendszeresen segítséget nyújt katasztrófa sújtotta területeken.

Magyarországon nem csak katasztrófák esetén lehet az Ökumenikus Segélyszervezet jól szervezett munkájára számítani, hanem szociális és fejlesztő tevékenységekben is. Az elmúlt tizenkilenc évben tizenhat szociális központot, negyvenhét egyéb szolgáltatást végeznek a MÖSZ munkatársai, körülbelül háromszáz települést lefedve. Lévai Anikó előadásában azt is kiemelte, hogy a MÖSZ által alapított, miskolci Családok Átmeneti Otthonát 2008. szeptemberétől Országos Módszertani Központtá jelölték ki.


(orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010