Segítség a székelyföldi újjáépítéshez

2005. december 6.

December elején az Ökumenikus Segélyszervezet delegációja meglátogatta az augusztusi udvarhelyszéki árvíz során károsult, és azóta folyamatosan segélyezett településeket. A küldöttség tagja volt Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is.


A BÓN-RENDSZER AKCIÓ LEZÁRÁSA

Siménfalván 16 roma család háza semmisült meg a Nyikó patak áradásakor. A roma családok kosárfonásból éltek, de az árvíz elvitte az alapanyagot és az eszközöket is. A sokáig a hidegben, sátorban élő családok teljesen újépítésű, betonalapú, masszív, 1 szoba 1 konyha téglaházakba költözhettek be. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 8 millió forinttal járult hozzá a 12 ház mihamarabbi felépüléséhez. A Segélyszervezet szoros együttműködésben dolgozott a helyi prefektúrától Dési Zoltánánnal aki köszönetét fejezte ki: "A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítsége nélkül ezek a családok nem tudtak volna visszaköltözni az otthonaikba".

Az Ökumenikus Segélyszervezet közel 50 millió forint értékben osztott ki vásárlási utalványokat összesen 265 székelyudvarhelyi, bikafalvai, hodgyai és farcádi családnak. A kedvezményezettek az áradás során a házak alagsoraiban megrongálódott háztartási gépeik (pl: hűtőgép, tűzhely) pótlása mellett otthonaik újjáépítéshez szükséges építőanyagokat (pl: téglát, cementet, ajtót, ablak, festék, faanyag), valamint tüzelőanyagokat vásároltak. A segélyakció több héten át tartó előkészítése során 8 vállalkozóval kötött szerződést, és így ezek a vásárlások, a bónok felmutatása mellett a helyszínen történhettek a családok igényeinek megfelelően. A november 30-ig tartó akció teljes körű kihasználtsággal és az árvízkárosultaktól érkező, az eddigi legnagyobb segítségként jellemzett köszönetmondással fejeződött be, még a tél beállta előtt. Ez a program igen nagy segítséget jelentet a bajbajutott családoknak.


AJÁNDÉKCSOMAGOK AZ ÁRVÍZKÁROSULT GYERMEKEK SZÁMÁRA

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Kampányának részeként december 3-án szombaton, 245 székelyföldi árvízkárosult gyermek számara osztott ajándékcsomagot. Az 1 millió forint összértékű ajándékokat Lehel László a Segélyszervezet igazgatója és dr. Lévai Anikó jószolgálati nagykövet személyesen adta át a hodgyai, bikafalvai, farcádi és siménfalvi gyermekek számára. A csomagok helyi beszerzés útján kerültek összeállításra és többek közt édességet, kakaót, szaloncukrot, gyümölcsöt, hócsúszkát és társasjátékokat tartalmaztak. A megrendelések kapcsán a helyi vállalkozók is közvetve segítséghez juthattak.


A HODGYAI ÓVODA-ISKOLA ALAPKÕLETÉTELE

Az ajándékcsomagok átadása után került sor az árvízkárosult hodgyai óvoda-iskola alapkőletétére. A munkálatok jövő tavasszal kezdődnek el, az építkezés összköltsége 24-26 millió forint. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezésének valóra váltása lehetővé teszi a hodgyai gyermekeknek, hogy a jelenlegi életveszélyessé nyilvánított épület helyett egy teljesen új intézménybe költözzenek. Az elkészült tervek a helyszínen bemutatásra kerültek.


Ökumenikus Segélyszervezet

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010