Segítség Kolontárnak

2010. október 7.

Sok katasztrófa sújtotta helyet megjártak már a világban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, de ahogy Lévai Anikó jószolgálati nagykövet Kolontáron elmondta: olyan helyen még soha nem jártak, ahol emberi mulasztás okozott ilyen szörnyű tragédiát.


A segélyszervezet munkatársai a vörös iszapömlés sújtotta kolontári családokkal találkoztak, s próbálták felmérni, hogy miben lehetnek segítségére a szerencsétlenül járt helyieknek. Ugyanakkor tartósélelmiszereket, tisztasági szereket, valamint olyan védőfelszereléseket (maszkot, gumikesztyűt, védőruhát) osztottak ki, amelyet a takarításhoz, pakoláshoz használhatnak a károsult falubeliek. Másnap az Ajkai Sportcsarnokba kitelepítetteknek száz-száz női és férfi tisztálkodási csomagot adtak át. A csomagok összeállításában (amelyek WC-papírt, papír zsebkendőt, tusfürdőt, sampont, fogkefét, fogkrémet, kézfertőtlenítőt, borotvát és borotvahabot tartalmaztak) az ajkai evangélikus gyülekezet önkéntesei segítettek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a kitelepítetteket segítő tárgyi adományokon túl nagy hangsúlyt fektet a károsultakkal való személyes kapcsolattartásra, az egyéni segítőbeszélgetésekre. A helyszínen tartózkodó munkatársak folyamatosan nyomon követik a kitelepítettek mindennapjait és a felmerülő szükségletek alapján alakítják ki a további segélyezés formáját.

A kolontári körút után Lévai Anikó elmondta, hogy Kolontáron egészen más helyzettel állnak szemben, mint tavasszal, az árvíz sújtotta településeken. Itt a következmények még nem láthatóak, és ez lelkileg is jobban megviseli az embereket. Az emberek segítenek, mindenki érzi országszerte, hogy itt váratlan környezeti katasztrófa történt, és hogy sajnos, ki vagyunk téve a felelőtlen emberi magatartásnak is. A segélyszervezet munkatársai arról kapták tájékoztatást a katasztrófavédelem szakembereitől, hogy megoldott a helybeliek napi háromszori meleg étkeztetése, és kétóránként tájékoztatják a lakosságot a legfrissebb eseményekről, tudnivalókról.

Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője, Lehel László elmondta: a segélyszervezeteknek is nagy kihívást jelent a helytállás. Jelenleg két katasztrófa helyszínén nyújtanak segítséget, az árvízi céladományokat továbbra is az ottani házak felújítására fordítják, ezért Kolontáron és Devecseren új forrásokra és támogatásokra van szükség. A segélyek kiosztásával azonban még meg kell várni a lakosság döntését arról, hogy a faluban maradnak-e vagy sem. A legfontosabb, hogy a gyűjtés megkezdődött, él a nemzeti segélyvonal és várják a felajánlásokat.

A gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordult a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját. A 11705008-20464565-s számlaszámon „Vörös iszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörös iszap miatt kitelepített családok támogatásához.


(orbanviktor.hu)


A Kolontáron készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010