Segítségnyújtás a Temesközben

2005. május 6.

2005. április 23-án a romániai Bega, Berzava és Temes által közrefogott területen évszázados rekordot megdöntő árvíz történt. A Segélyszervezet két faluban osztottak ki segélycsomagokat.


A Bega Mária Terézia idején épült gátja kibírta a megáradt folyó vizének nyomását, a Berzava kiáradása azonban 1026 házat érintett, amelyek közül 57 összedőlt. A Temes gátjának átszakadása okozta a legnagyobb károkat. Az árvíz 82 települést érintett Krassó-Szörény és Temes megyében. Jelentős károkat 37 település szenvedett, itt a károsultak száma 7.000 fő volt. A víz lerombolt 653 lakóházat, további 3700-at súlyosan megrongált, 115 ezer hektáron pedig elpusztította a termést. 

A Segélyszervezet munkatársai temesvári beszerzéssel, egyenként mintegy 35 kg-os tartós élelmiszert (110 csomag) és személyes tisztálkodó szereket tartalmazó segélycsomagokat (70 csomag) állítottak össze, amelyeket Ótelek és Nagybodófalva árvízkárosult lakosai között osztottak ki. A gyorssegély mintegy 500 főn segített a Temesközben. A Segélyszervezet munkatársai minden alkalommal személyesen – helyi önkéntesekkel kiegészülve – a helyszínen osztották ki a csomagokat a károsultaknak.

A gyorssegélyezési szakasz megkezdésekor, a beszerzéseknél és szétosztásoknál jelen volt Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke is. Dr. Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete pedig a program indulásától kezdve figyelemmel kísérte a segítségnyújtást, és több alkalommal tevékenyen részt is vett az adományok átadásában.


Ökumenikus Segélyszervezet

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010