Szabadi Nők Hete

2009. március 13.

Tíz éve minden esztendőben ugyanakkor, a Nőnap hetén tartják Szentkirályszabadján a Szabadi Nők Hetét. A rendezvénysorozatnak idén Lévai Anikó is meghívott vendége volt.


Az évek során szép hagyománnyá vált, ám idén mégis majdnem elmaradt a jubileumi, tizedik Szabadi Nők Hete rendezvénysorozat. A hezitálásnak szomorú oka volt: az elmúlt hónapokban hunyt el „Mindenki Margitkája”, Gubikné Barkóczi Margit, a Szabadi Nők Hetének ötletgazdája. Az a hölgy, aki majd’ harminc éven keresztül volt a község védőnője, ismerte a község apraját-nagyját, s nem csak magánemberként, hanem képviselőként is sokat tett a közösségért. Munkájából fakadóan a nagymamákat, azok leányait és unokáit is jól ismerte. Innen is fogant meg benne a gondolat, hogy egy hetet a lányoknak és asszonyoknak szánjanak Szentkirályszabadján. Az első kilenc rendezvény után elképzelhetetlennek tartották nélküle a folytatást, mígnem úgy döntöttek a község-beliek: Margit emlékének adóznak azzal, ha folytatják azt, amit ő elkezdett.

Ahogy minden évben, idén is képzőművészeti kiállítással nyitották meg a hetet, a többi napon pedig ki-ki a jóga jelentőségével és alapjaival ismerkedhetett meg, a szépségápolásról és a stílusról láthatott bemutatót, természettudománnyal és kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetett, s a meghívott asztrológus a csillagok és csillagképek hatásairól mesélt az arra kíváncsiaknak. Ezen estek sorába illeszkedett az a találkozó, amelyre Lévai Anikót hívták meg A konyhaablakból című könyv apropóján, s kérdezték őt jószolgálati munkájáról, a családról, a hivatásról, s általában arról, hogy kötelezettségei mellett hogyan éli a mindennapjait.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010