Számítógépek és síruhák

2010. január 22.

Ezúttal ezekkel az adományokkal segítette az Amerikában élő Megyesy Jenő a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. A gépek és a ruhák azon diákokhoz kerültek, akik országszerte különböző felsőoktatási intézményekben tanulnak, s mindannyian a Cigány Szakkollégium tagjai.


„Fogadják sok szeretettel ezt a néhány számítógépet, amelyek bár kétségtelenül hatalmas segítséget jelentenek a tanulásban és a munkában, mégis, ma már olyan mindennapos kellékké váltak életünkben, mint például a golyóstoll” – kezdte köszöntését Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, a Cigány Szakkollégiumot képviselő diákokhoz szólva, s hozzáfűzve, hogy a számítógép nem számít csodának, vagy különleges, titokzatos varázsszernek, és nem is szabad annak tekinteni őket.

Tévhit ugyanis az, hogy a csúcstechnika használatának elsajátítása, a tudomány legújabb vívmányainak becsepegtetése a fejekbe, az aprólékos tájékozottság automatikusan jobb minőségűvé teszi az életünket. Az ismeretek átadását lehet modern technikával helyettesíteni, de a tanárok és a hallgatók szíve, embersége, jóról és a rosszról alkotott véleménye nélkül az oktatási intézmények legfeljebb csak nagyüzemek lesznek, ahol a modern technikát ideig-óráig kezelni tudó, az anyagi jólét instrumentumait előállító munkásokat képeznek.

„Kívánom Önöknek, hogy az univerzum számos izgalmasnak ígérkező, távoli csodái mellett elsősorban egymásra figyeljenek, és a világot ne csupán a szemükkel és a fülükkel, hanem a szívükkel is próbálják megismerni, befogadni” – zárta köszöntését Lévai Anikó, az adomány átadásáról szóló hivatalos okmányok aláírása előtt.

Az adományozó Megyesy Jenő elmondta, hogy mind a norvég gyártású síruhák, mind a két-három éves kompjúterek a Sziklás-hegység környékéről kerültek Magyarországra. Őszintén reméli, hogy a gépek a diákok boldogulására szolgálnak majd. Adni öröm, mondta, és ha a számítógépek segítségével sikeresen fejezik be a tanulmányaikat a jelenlévő diákok, később ne felejtkezzenek el segíteni azokon, akik nem juthatnak ilyen eszközökhöz.

„Nagy dolog számunkra ez az adomány, amely nem csak a tanulmányainkban segít minket, hanem azzal az üzenetértékkel is bír, hogy mi, cigányok, akik egyedül próbálunk boldogulni, mégsem vagyunk egyedül, hanem számíthatunk mások segítségére is” – zárta köszönetével az ünnepélyes átadást Kamarás István, a Cigányszakkollégium vezetője.


orbanviktor.hu


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010