Szenteste az Orbán családnál

2007. december 21.

Szűk családi körben ünnepli a karácsonyt az Orbán család. A volt miniszterelnök, felesége, Lévai Anikó és öt gyermekük, Ráhel, Gáspár, Sára, Róza és Flóra üli körbe a szépen feldíszített asztalt, amelyre hagyományos halételeket, valamint a lányok által sütött bejglit tálal a háziasszony.


- Milyen étellel készülnek a Szentestére?
 
- Még nem tudom, hogy vágunk-e disznót karácsony előtt, de ha igen, akkor természetesen lesz disznótoros és káposzta is. Ha nem, akkor a szakácskönyvemben is leírt magyar menüt fogjuk megfőzni, azaz lesz halászlé és tejfölös-tormás csuka, vagy rácponty. A vacsora végén természetesen nem hiányozhat a házi készítésű mákos, diós bejgli sem.

- Csak a szűk család, vagy több rokon ünnepel együtt?
- A Szentestét mindig „szűk” családi körben töltjük, de így is heten ülünk az ünnepi asztalnál. Másnap és harmadnap viszont a gyerekekkel meglátogatjuk a vidéken élő nagyszülőket, ahol igen szép számban szoktunk összejönni, hiszen az összes unokatestvér is eljön.

- Milyen típusú ajándékokkal készülnek egymásnak?
- Nem egyszerű feladat, hiszen mindegyik gyerekem más érdeklődésű. A legkisebb óvodás korú, a legnagyobb pedig már érettségizett. Nálunk sohasem az volt a fontos, hogy az ajándék minél drágább legyen, hanem az, hogy örömet okozzunk egymásnak. Bevallom, így december elején, még nem mondhatom el, hogy mindenkinek minden ajándéka már becsomagolva, készen van, de azért igyekszem nem az utolsó pillanatokra hagyni a vásárlást.

- Hogyan telik a Szenteste? 
- A két kicsinek még a Jézuska hozza a fát, ezért őket Viktor elviszi a közeli templomba a betlehemes játékra, hogy mi közben nyugodtan tudjunk készülődni. A főzés közösen zajlik, a lányok is aktívan besegítenek az előkészületekbe, például a karácsonyfa-díszként is szolgáló mézeskalácsokat ők sütik. A leveseket, halakat általában én készítem, Viktor a „négylábúakért” felel. A vacsora után a gyerekek játszanak, beszélgetünk, aztán a kisebbek lefekszenek aludni, Viktor vigyáz rájuk, én meg a nagyokkal elmegyek az éjféli misére.

- Hol töltik az ünnepek fennmaradó részét, és a Szilvesztert?
- Még nem döntöttük el. Valószínű, hogy itthon maradunk, de az is lehet, hogy elmegyünk a gyerekekkel síelni. Az biztos, hogy együtt leszünk mindannyian.


Téma - Varga Viktória

2007. december 19.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010