Születésnapi koncert a gyermekekért

2010. május 30.

Lassan húsz éve annak, hogy Kocsis Zoltán felajánlotta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak: élete végéig, minden születésnapján jótékonysági koncertet ad a szervezet javára.


A május 30-án ötvennyolcadik születésnapját ünneplő művész idén is nagyszerű műsorral várta azokat, akik készek voltak a huszonötezer forintos jegyek megvásárlásával támogatni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. Annak a szervezetnek a tevékenységét, amely hajdanán a Romániában található csegődi árvaház megalakításával indult.

Az 1989 karácsonyán ott látott elkeserítő, középkori körülményeket, éhező gyermekeket látva először Edvi Péter hozta létre Hannoverben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, majd 1990 májusában a szervezet magyar egyesületét is megalapították Budapesten, többek között Lévai Anikó részvételével. (Az alapítók teljes névsora: Csáky László, Csutak István, Damó Eszter, Demszky Gábor, Edvi Péter, Fodor Gábor, Herter Róbert, Jánosi Andrea, Kövér László, Lévai Anikó, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Szadai Károly, Szájer József, Vaskor Györgyné.)

Edvi Péter, a Szolgálat elnöke Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás szonátaestje előtt elmondta: az utóbbi évtizedben Romániában majdnem 1,4 milliárd forint értékben tárgyi adományokkal, önkéntes munkával segíthették a rászorulókat, míg Magyarországon ennek négyszeresét költhették el műtétekre, élelmezésre és üdültetésre. "Fontos tudnunk, hogy kezdetben életmenő munkát végzett a szolgálat, bár ma is minden ötödik gyerek éhezik Magyarországon” - mondta Edvi Péter, hozzáfűzve, hogy fantasztikus, mennyire kiszélesedett a Szolgálat működése az elmúlt húsz évben. Ugyanakkor hozzátette: a Gyermekmentő Szolgálat a jogszabályok módosításával kapcsolatos terveken is dolgozik, többek között azért, hogy könnyebbé váljék az adakozás lehetősége Magyarországon.

Kocsis Zoltán idén Mozart, Brahms, Beethoven és Bartók hegedű-zongora szonátáiból állította össze a Művészetek Palotájában tartott koncert műsorát, s Kelemen András hegedűművészt kísérte zongorán. A világhírű zongoraművész elmondta: a Bartók II. szonátának mindenképpen el kellett hangzania, mert ezzel a Bartók Új Sorozat CD következő felvételeinek egyikére készülnek. "Tökéletesség nincs, mi is dolgozunk még az előadáson, de az elképzelésünket megközelítettük" - mondta.

A hangverseny után Sólyom László köztársasági elnök köszöntötte Kocsis Zoltánt, majd a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar egyesületének elnökeként Kövér László köszönte meg a Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás gyermekek javára adott fellépését.

Kocsis Zoltán tizennyolc évesen nyerte meg a Magyar Rádió Beethoven-versenyét, s később, mint kirobbanó tehetség bejárta a világot. Miután fellépett a londoni, a chicagói, a bécsi, a New York-i, a Los Angeles-i és a San Franciscó-i szimfonikusokkal, kalandvágyból hazajött koncertezni a vigántpetendi templom előtt összegyűlt százötven embernek. 1983-ben Fischer Ivánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztivál-zenekart, s pár éve elvállalta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatói posztját.

A világhírű zongoraművész számára régóta fontos a karitatív tevékenység, a gyermekek megsegítése. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar - az UNICEF Jószolgálati Nagyköveteként - 2006 decembere óta minden évben jótékonysági koncertet ad Kocsis Zoltán vezényletével.


(orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010