Tizenkilenc éve a gyermekekért

2009. június 2.

Kocsis Zoltán hagyományos jótékonysági koncertestjén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítói, köztük Lévai Anikó is részt vettek szombat este a Művészetek Palotájában, vasárnap pedig gyermeknapi programok várták az érdeklődőket a Városligetben.


„Nehéz év van mögöttünk. A gazdasági válság hirtelen és két oldalról szorította meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot: a támogatóinkat is érintették a nehézségek, és kevésbé tudták segíteni a munkánkat, ugyanakkor épp a válság miatt sokkal többen kértek segítséget tőlünk, mint korábban” – számolt be a tavalyi koncert óta eltelt időszakról Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat elnöke a koncert elején. A nehézségek miatt még több önkéntes munkát igyekeztek elvégezni a Szolgálat tagjai, munkatársai, szakemberei és önkéntesei. A koncert napján tartott közgyűlésen számoltak be arról, hogy tavaly 410 millió forintnyi pénz- és közel 90 millió forintnyi tárgyadomány folyt be a szervezethez, s tudták azt a gyermekek javára fordítani.

Az önkéntes támogatók sorában vannak Kocsis Zoltán és zenésztársai, akik nem lemondanak a tiszteletdíjukról, hanem önként vállalják a szereplést a Szolgálatért. A világhírű zongoraművész 1990 óta ad koncertet minden születésnapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára, és saját, bensőséges évfordulóját úgy ünnepli meg, hogy szegény és beteg gyermekeknek adakozik. A bevételből a karitatív szervezet orvosi kivizsgálásokat, gyógykezeléseket és műtéti költségeket tud fedezni. A tavalyi, hasonló koncert kapcsán Kocsis Zoltán úgy fogalmazott: "Összefogással, szervezéssel és jóakarattal nagyon sokat lehet segíteni. Szeretnék olyan világban élni, amelyben az, akinek egymilliárd dollárja van az nem akar tíz milliárdot, és, akinek tíz van, az nem akar százat."

A koncertet élőben közvetítő Bartók Rádiónak Sólyom László köztársasági elnök úr és Lévai Anikó, a Szolgálat egyik alapítója is nyilatkozott. Sólyom László elmondta, hogy a mindenkori köztársasági elnök közel húsz év óta védnöke a Gyermekmentő Szolgálatnak. A Szolgálat annak idején a romániai árvaházak miatt uralkodó szörnyű állapotok miatt jött létre, de mára azt látni, hogy hiába javultak a viszonyok, az igények továbbra is óriásiak. Példaként hozta fel, hogy Csíkszentmihályon nemrégiben egy óvoda-anyaotthon és fejlesztő központot nyitottak meg, s meglátogatta Budapesten azt a szívcentrumot, ahol évente legalább húsz határon túli gyermek életét mentik meg. Sólyom László a Gyermekmentő Szolgálat tehetséggondozással, a nevelőcsaládok kialakításával és a beteg gyermekek lovasterápiájával kapcsolatos programjait is nagyon fontosnak tartja.

A köztársasági elnök köszönetet mondott Kocsis Zoltánnak és a fellépő zenészeknek azért a gesztusért, amelyet évről-évre tesznek a jótékonysági koncerttel, és külön kiemelte, hogy a MÜPA minimális áron adja ki e jótékonysági célra a termet. „Ez egy olyan szép összefogás, amire manapság nagy szükség van” – mondta Sólyom László. Véleménye szerint a rendes iskolai tanításon belül egyre jobban háttérbe szorul a zenei nevelés és a Kodály-módszer alkalmazása, pedig a művészeti nevelés az általános képességeket, az intelligenciát, az emberi minőséget fejleszti, s éppen ezért nagyon szeretné, ha újra előtérbe kerülne a zenetanítás az iskolákban.

Lévai Anikó a Gyermekmentő Szolgálat megalapításáról, az évente két alkalommal Erdélybe látogató, ötvenkét önkéntes orvos munkájáról és a Szolgálatot támogató képzőművészekről is beszélt. Elmondta, hogy a legtöbb pénzt a szociális jellegű programok, a gyermekétkeztetések, s az orvosi műtéti beavatkozások igénylik, ezért számít mérhetetlenül nagy segítségnek azon orvosok támogatása, akik önkéntes alapon végeznek – egyébként igen költséges – műszeres orvosi vizsgálatokat. A tavalyi évben ötezer gyermek szűrővizsgálatát tudta támogatni a szervezet itthon és határon túl, s mivel Erdélyben is sokat javult az egészségügy színvonala, mostanában már az eldugott, a városok egészségügyi központjaitól messze eső kis falvakba járnak segíteni.

Koncertről lévén szó, arra a kérdésre, hogy a család mennyire zenekedvelő Lévai Anikó elmondta, hogy minden gyermek tanult zenélni: míg a legidősebb Ráchel oboázott, a futballozó Gáspár úgy vélte, hogy a vadászkürtözés segít a tüdőkapacitása növelésében. A középső gyermek, Sári a zongorát választotta, míg a két kicsi, Róza és Flóra furulyázik. Lévai Anikó úgy látja, hogy gyermekei a zenei nevelésüknek köszönhetően jóval befogadóbbak minden zenei műfajra, s a nyelvtanulás is könnyebb a számukra.

Az este során Kocsis Zoltán vezényletével Haydn D-dúr szimfóniája, D-dúr zongoraversenye, C-dúr gordonkaversenye és c-moll szimfóniája hangzott el. Közreműködött Perényi Miklós gordonkán, Perényi Benjámin zongorán, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010