Túl az újjáépítés felén

2010. október 8.

Szendrő, Edelény, Ócsanálos. Három helység, száznegyven épület. Ennyi épület felújítási munkálatait vállalta az adományokból a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azután, hogy a településen tavasszal óriási károkat okozott az árvíz. A legfőbb cél sikerült: a tél beálltára senki sem marad fedél nélkül.


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) munkatársai azokat az építkezéseket látogatták meg, amelyeket az ár levonulása óta, a szervezethez befolyt adományokból tudtak finanszírozni a három településen. Mint azt Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete is konstatálta: a munka nagyja készen van, s az október végi határidő előtt befejeződnek a felújítási munkálatok az újjáépítendő épületeken.

Szendrőn mintegy nyolcvan épület helyreállítását vállalta a Segélyszervezet. Ebből hatvanötöt teljes kivitelezéssel, a maradékhoz pedig építőanyagot és műszaki segítséget biztosít az adományokból. Huszonhárom ház elkészült, harminckettő felújítása még folyamatban van. Edelényben tizenhat, míg Ócsanáloson tizenkilenc házban zajlik a munka. A három településen összesen száznegyven épületről van szó, 230 millió forint értékben. Lévai Anikó - aki végigsétált a település árvíz által érintett részein, utcáin, betért több házba, és elbeszélgetett az ott élőkkel - azt mondta: a segélyszervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legnagyobb munkákat e három településen végezte.

A borsodi árvíz károsultjai lassan kezdenek megnyugodni, és mindenki másnál jobban átérzik az azóta bekövetkezett vörösiszap-áradat áldozatainak érzéseit. Ennek legszebb jele, hogy Borsod megyéből is rengeteg önkéntes érkezett segíteni Kolontárra. A szendrőiek a jövő hétvégi, városi fesztivál bevételeit ajánlották fel a károsultak megsegítésére, egy edelényi védőnő pedig egy zsák vasalt ruhával várta a Segélyszervezet munkatársait, hogy adják oda a kolontári kisgyerekeknek.

A jószolgálati nagykövet elmondta azt is: a segélyszervezet természetesen az iszappal elöntött Veszprém megyei települések "reményvesztett" lakóit is segíti. Ott azonban nem a víz öntött ki, s nem a természet, hanem másfajta erők okozták a katasztrófát. „A mi dolgunk az lesz, hogy döntésükben segítsük az ott élőket, abban, hogy elköltöznek, vagy ott maradnak. Mellettük leszünk, segítjük őket” - hangoztatta Lévai Anikó.


(orbanviktor.hu)


A tudósításhoz kapcsolódó fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010