Újabb orvosi segítség erdélyi gyermekeknek

2010. október 16.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja október 9-16. között erdélyi kórházakban, iskolákban, óvodákban gyógyította, műtötte, szűrte és vizsgálta a rászoruló gyermekeket. Önkéntes orvos-írnokként és gépkocsivezetőként néhány napig a csoporttal tartott Lévai Anikó, az Szolgálat egyik alapító tagja is.


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos tagjaiból álló csoportja évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket, valamint gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik az intézeteket.

Májusban közel ötezer vizsgálatot végeztek el az önkéntes orvosok, akik közül idén huszonketten vettek részt a gyógyító körúton, köztük gyermekgyógyásszal, gyermek neurológussal, gyermek fül-orr-gégésszel, gyermek fogorvossal, traumatológussal, kézsebésszel, plasztikai sebésszel, aneszteziológussal, audiológussal és pedoaudiológussal. Az őszi látogatás Csíkszentdomokosba, Csíkszentmártonba, Gyimesbükkre, Háromkútra, Székelyudvarhelyre és Csíkszeredába vezetett.

„A húsz évvel ezelőtt alakult Szolgálat a gyermekek egészségét, annak megőrzését tartja szem előtt - mondta Edvi Péter, az NGYSZ elnöke az út során. - Nagy öröm számomra, hogy az elmúlt két évtized alatt rengeteg gyermeknek segítettünk a gyógyulásban. 1999 óta nyolcszázhuszonkilenc határon túli gyermek magyarországi egészségügyi beavatkozásához és gyógyászati eszközéhez járultunk hozzá közel 140.000.000 Forint értékben, s tizenhatezer gyermeket vizsgáltunk meg.”

Edvi Péterrel együtt Lévai Anikó is ellátogatott Csíkszentdomokosra, ahol meglátogatták azt a számítógépes klubot és a felcsíki mentőállomást, amelyet néhány évvel ezelőtt a Szolgálat ajándékozott a településnek. Ellátogattak a NGYSZ mozgó fogorvosi buszához is, amelyen a Szegedi Tudományegyetem fogorvosi karának két professzora, valamint négy, a fogorvosi karon dolgozó önkéntes fogorvos végzi a szűréseket, a rendelések között pedig a települések iskoláiban oktatják a gyermekeket a helyes szájhigiéniára és a fogmosás szükségességére.

Lévai Anikó és Edvi Péter később a Csíkszentmártoni Gyermekközpontot is megnézte. Ezt az intézetet szintén az NGYSZ ajándékozta Csík megyének, s az egyik részén február óta Korai Fejlesztő Központ működik. Erre a Gyermekközpontra nem csak Hargita megyében, hanem egész Erdélyben nagy szükség van, lévén hogy ilyen jellegű intézményből a csíkszentmártonival együtt csak három van egész Románia területén. Ennek a hiánypótló intézetnek kell biztosítani szinte egész Erdélyben a fizikailag vagy szellemileg sérült gyermekek fejlesztését.

Az intézet jelentőségéről Lévai Anikó elmondta, hogy a Gyermekmentő Szolgálat szakorvosai, magyarországi és németországi tagjai nem csak segítséget és támogatást nyújtanak, hanem továbbképzést is tartanak az ott dolgozó szakembereknek, s a magyarországi, illetve németországi továbbképzésre nem csak Csíkszentmártonból, hanem egész Erdélyből hívnak meg szakembereket és pedagógusokat. Útja során Lévai Anikó a magával hozott könyv- és fejlesztőjáték-adományokat is szétosztotta több iskolában és gyermekintézményben.

A Gyermekmentő sporteseményt is beiktatott az erdélyi programjába: a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsét, ezúttal Csíkszentdomokoson. A találkozót idén is a legendás Aranycsapat tagja, a Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezette. A mérkőzéssorozatot tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indították, hogy ily módon segítsék az NGYSZ munkáját. A csapatban játszó képviselők többsége tagja a Gyermekmentő Szolgálatnak, és aktívan részt vesznek a Szolgálat munkájában. Köztük Kövér László, a parlament elnöke is, aki Lévai Anikóhoz hasonlóan, szintén alapítótag.

A parlament elnöke találkozott Emesével, azzal a csíkszentimrei kislánnyal, aki néhány hónappal ezelőtt Magyarországon három gerincműtéten esett át, és dr. Varga Péter Pál gerincsebész munkájának köszönhetően szinte újra tudta kezdeni az életét. Kövér László találkozott az önkéntes orr-fül-gégészekkel és szemészekkel is, akik elmondták: sajnos, sok gyermek későn jut el szűrővizsgálatokra, és mivel rosszul látnak vagy hallásproblémáik vannak, lemaradnak a tanulásban. Az elnök később ellátogatott a péntek esti értékelő megbeszélésre is, ahol a harminckét fős csoport tagjai arról számoltak be, hogy egész heti munkájukon ötezerharminckét vizsgálatot, négyszázötvennyolc kezelést, és két műtétet végeztek el. Vizsgálataik során harmincnégy olyan gyermeket találtak, akiket különböző műtétek elvégzése céljából Magyarországra kell hozni.


(Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – orbanviktor.hu)


Az Erdélyben készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010