Ünnepi iskolaátadó Óteleken

2006. június 12.

A romániai Temesközben, Óteleken 2006. június 12-én adta át az Ökumenikus Segélyszervezet a falu árvízkárt szenvedett, majd egy év alatt felújított iskoláját.


Ótelek a 2005 tavaszi temesközi árvizének legsúlyosabban károsult települése, és egyben az egész árvíz sújtotta térség „központja”. A Temes vize itt 415 portát öntött el, melyből 200 ház összedőlt. Mivel a román állam magára vállalta a magánházak újjáépítését, ezért a Segélyszervezet olyan közösségi segítségnyújtásban gondolkodott, amely minőségileg javíthatja az itt élők életét, jövőjét.

A Segélyszervezet az árvízkárosult iskolaépület felújítását jelölte ki célul, mivel a vízkártól függetlenül az iskola épülete nem felelt meg a jelenkor oktatási feltételeinek. Nem volt benne vezetékes víz, ezáltal vizesblokk sem, csak egy udvari árnyékszék, és a fűtés kérdése is megoldatlan volt. Ez a megye egyetlen olyan települése, ahol az óvodában huszonegy, az általános iskolában pedig harmincnyolc gyermek magyarul tanulhat.

A Segélyszervezet kezdeményezését jelentős mértékben támogatta a Kossuth Rádió „Erőnk szerint a legnemesbekért!” ékszer- és érmegyűjtése. A felajánlott tárgyakat később árverésen értékesítették, s annak a bevételét utalták át a Segélyszervezetnek. Az akció lebonyolításában együttműködött a Nemzeti Múzeum és a Nagyházi Galéria is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a segélyprogram részeként egy teljesen új központi fűtésrendszert alakított ki, valamint egy új épületrészt épített, amelyben helyet kapott egy vizesblokk (mosdó, vízöblítéses WC), valamint egy kazánház.

Az átadáson részt vett dr. Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója, valamint a Temes megyei prefektúra, az óteleki önkormányzat és a helyi egyházak képviselői.


Ökumenikus Segélyszervezet

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010