2020-ra Nyíregyháza az ország egyik gazdasági központjává erősödhet

2015. november 10.

A kormány által biztosított fejlesztési forrásokkal Nyíregyháza 2020-ra az ország egyik gazdasági központjává erősödhet - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Nyíregyházán, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő, miután a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Kovács Ferenccel, elmondta: a város olyan erőcentrummá válhat, ahonnan a következő évtizedekben a magyar gazdasági növekedés érzékelhető, jelentős része származik majd. Orbán Viktor a megállapodás részletei közül kiemelte a Kállay-kúria felújítását, amelynek 2016. október 31-én lesz az átadása. Ismertetése szerint 320 hektáros új ipari parkot hoznak létre, a nyugati elkerülő útszakaszokat 18 milliárd forintból kötik össze, és 2016. december 15-re bicikliút lesz Nyíregyháza és Tokaj között.

A miniszterelnök beszámolt három városi közlekedési csomópont átépítésének, új buszok beszerzésének, valamint egy 200 ágyas négycsillagos sóstói szálloda megépítésének kormányzati támogatásáról, valamint egy atlétikai centrum kialakításáról. A városháza Bessenyei-termében tartott tájékoztatón Orbán Viktor a megállapodással kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány fejlesztési forrásokat biztosít Nyíregyháza számára, a város pedig cserébe vállalja, hogy ezt az összeget ésszerűen használja fel és fejlesztésekre fordítja. "Vége van annak a korszaknak, amelyben ha Nyíregyházára gondoltunk, akkor az együttérzés volt a meghatározó, most egy olyan korszakba léptünk, amelyben az irigység, az elismerés, és az oda kívánkozás érzése lenne meghatározó" - fogalmazott.

A miniszterelnök megemlítette, ma a magyar gazdaság évente két-három százalékkal bővül, azonban a kitűzött célok eléréséhez ennek a helyzetnek a kétszeresét kellene elérni. Mint elmondta, ehhez sikeres városokra lesz szükség, ilyen előrelépést ugyanis ezek nélkül a települések nélkül nem lehet végrehajtani. A legnagyobb gazdasági teljesítmény ma a városokból érkezik, ezek adják a gazdaság leginkább mérhető, meghatározó súlyát - tette hozzá. Van olyan gazdasági teljesítmény ma Magyarországon, amely több tízmilliárd forintról szóló megállapodások aláírását megengedi és lehetővé teszi - szögezte le Orbán Viktor a Modern városok programra utalva. Emlékeztetett: 2010-ben az ország a csőd szélén állt, a vállalkozások nem fejlődtek; Nyíregyháza például 19 milliárd adósággal és az átlagnál magasabb munkanélküliséggel "viaskodó" település volt öt évvel ezelőtt.

Mára jóval az európai uniós átlag felett teljesítő ország lettünk, ennek eredményei pedig Nyíregyházán is látszanak: több mint négymillió embernek van munkája az országban, a kormány átvállalta a városok adósságát és rezsit csökkentett, és - óriási küzdelmek árán - a fél országot kiváltotta a devizaadósság alól, valamit "rendet tett" az európai uniós támogatási rendszerben. A város 178 milliárd forint ilyen támogatást nyert el, amelyből 170 milliárdot már kifizettek, 2010 óta az ide települt cégek összesen 12 ezer munkahelyet hoztak létre Nyíregyházán - sorolta az eredményeket a miniszterelnök. Hozzátette, emellett háromezer embernek közmunkát tudott biztosítani az önkormányzat, így a munkanélküliség a 2010-es 8 százalék feletti szintről 5,5 százalékra csökkent.

A következő évek fejlesztéseiről szólva Orbán Viktor elmondta, az elinduló beruházások egyik nagy nyertese Nyíregyháza lesz. Ennek részeként 2016 őszéig felújítják a belvárosban lévő Kállay-kúriát, létrehoznak egy új - nagyrészt állami tulajdonú földekből kialakítandó - 320 hektáros ipari parkot, 18 milliárd forintból befejezik a nyugati elkerülőút megépítését Sóstóig, illetve 30 kilométer hosszban kerékpárút épül Tokaj és Nyíregyháza között. Megállapodás született a városban lévő három nagyobb közlekedési csomópont átépítéséről, valamint 41 városi elektromos busz beszerzéséről, egy négycsillagos, 200 ágyas sóstói szálloda felépítéséről, valamint a sóstógyógyfürdői múzeumfalu másfél milliárd forint értékű felújításáról.

Az NYVSC-pályát atlétikai centrummá alakítják át, ez 2,5-3 milliárd forintba fog kerülni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor megjegyezte, ez soknak tűnik ugyan, de miután a város saját erőből tizenkét kondiparkot és tizenegy ovi-focipályát is épített, jól mutatja, hogy van erre igény Nyíregyházán. A jelenleg NB III-ban szereplő futballcsapat NB II-be jutása esetén "mi készen állunk arra, hogy a futballpálya jövőjéről is komolyan tárgyaljunk," ennek azonban feltételei vannak - mondta.

Orbán Viktor szavai szerint a szabadtéri színpad felújítása "ésszerű javaslat" volt, a teljes felújítási és korszerűsítési programot a kormány elméletileg támogatja, amely mintegy egymilliárd forintot ad a városnak erre a célra. A kormányfő a Digitális Magyarország programot megemlítve azt mondta, a 2018-ig tartó fejlesztés eredményeképpen Magyarországon mindenhol elérhető lesz a szélessávú internet, a kísérleti projekt keretében pedig éppen Nyíregyházán kezdődött el ennek kiépítése.

Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, olyan komplex és átfogó fejlesztések indulnak el a nyírségi nagyvárosban, amelyek alkalmazkodnak a település igényeihez. A kormánypárti városvezető hangsúlyozta, az útfejlesztések a tranzitforgalom csökkentésére és a sóstói idegenforgalomra lesznek nagy hatással, az új ipari park pedig a gazdaság fejlődésére és a munkahelyteremtésre.

MTI; Fotó: Árvai Károly/Kormány.hu; Videó: Kormány.hu

Az eseményen elhangzott beszéd leirata a Beszédek rovatban olvasható el.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010