A piaci dogma nem minden

2007. május 12.

A piac mindenhatóságát hirdető politika nem tudja helyettesíteni a közös társadalmi felelősségvállalást, valójában kiváltságokat biztosít egy szűk csoportnak Magyarországon - mondta Orbán Viktor Kiskunmajsán, a Nemzeti Fórum országos gyűlésén.


A piac mindenhatóságát hirdető politika semmilyen felelősséget nem vállal, minden felelősséget az egyes emberekre hárít - mondta az elnök, ugyanakkor kiemelte: a jelenlegi kormány nem vonja be az embereket a döntésekbe, nem kérdezi meg semmiről, és arra költi a beszedett pénzeket, amire neki tetszik.

A kormányzó többség becsapta és félrevezette az embereket a választáson, megszüntette a költségvetési gazdálkodás feletti demokratikus ellenőrzés intézményeit, a tiltakozásokkal pedig nem törődött, sőt rendőri erőszakot alkalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: a piaci dogma mindenhatóságába vetett politika, lebontja, legyengíti, végzetesen meggyengíti Magyarországot.

Nem elegendő legyőzni a politikai ellenfeleinket, egy torz eszmét, a piaci szervező elv mindenhatóságába vetett, dogmává merevedett gondolatot is le kell győznünk - fűzte hozzá az elnöke, aki szerint nem csak a politikusok feladata, hogy a torz szemlélet ellen fellépjenek.

Orbán Viktor szerint a torz szemlélet legyőzéséhez a szellem embereire is szükség van. Reményét fejezte ki, hogy a Nemzeti Fórum képes megszólítani a nemzeti szellem azon szereplőit, akik ennek a dogmának a ledöntésében, és "a kölcsönös felelősségre épülő, a kölcsönös tisztelet kultúráját támogató és a szeretet civilizációját elfogadó új politikai közérzületet teremtenek meg Magyarországon".

Magyarországon nem kívánatos jelenség, a monopol helyzetre törekvő, kiváltságos új arisztokrácia jelenléte a demokratikus politikai rendszerben és a demokratikus társadalomban. Ha az új arisztokráciát nem tudjuk politikai értelemben legyőzni, akkor nem tudunk változtatni azon a sorson sem, amely a rendszerváltás óta kísért bennünket - tette hozzá Orbán Viktor, aki felkínálta az új arisztokrácia legyőzéséhez szükséges segítséget, együttműködést, bajtársi elkötelezettséget a Fidesz Magyar Polgári Szövetség részéről.

A Nemzeti Fórum II. országos gyűlésén felszólalt Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke, az Országgyűlés alelnöke, Farkas Flórián, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Lungo Drom elnöke és Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke is.

Az országos gyűlés a Pongrácz Gergely által alapított 56-os kápolnánál, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentmiséjével ér véget.


mti - fidesz.hu


A beszéd leirata elolvasható a Beszédek rovatban.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010